Održan 1. Međunarodni festival pršuta – Drniš 2014.

Grad Drniš i Udruga proizvođača Drniškog pršuta kao organizatori, te Šibensko-kninska županija u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom i Uredom Hrvatske gospodarske komore za područja posebne državne skrbi u Kninu kao suorganizatori, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske turističke zajednice, Turističke zajednice Grada Drniša i Grada Zagreba, organiziran je "1. Međunarodni festival pršuta - Drniš 2014." koji je svečano otvoren u središtu Drniša u nazočnosti izlagača, predstavnika trgovinskih lanaca i ugostiteljsko-turističkog gospodarstva, te brojnih uglednih gostiju iz političkog i javnog života.

Na festivalu pršuta, suhomesnate i druge prehrambene i neprehrambene proizvode ponudilo je 40-tak izlagača. U središtu pažnje bili su pršuti koje su na sajmu izložili njihovi proizvođači samostalno, te u okviru Udruge istarskih pršuta i klastera “Hrvatski pršut”.

Festival je prigodno otvoren simboličnim natjecanjem, tko će prvi izrezati fetu pršuta, a najbrži bio je Josip Laća voditelj Hrvatske gospodarske komore za područja posebne državne skrbi u Kninu.

Drugi dan Festivala dodijeljene su i nagrade.

U kategoriji dimljeni pršut zlatnu medalju na "1. Međunarodnom festivalu pršuta - Drniš 2014." koji se održao ovoga vikenda osvojila je pršutana "Smjeli" d.o.o. iz Dugopolja.

Drugoplasirani je pršut tvrtke "Delicije Marović" iz Sinja, dok je treću nagradu osvojio pršut "Pršutane Voštane".

U kategoriji nedimljeni pršut apsolutni pobjednik je "Pršutana Tomaso" iz Pule. Drugoplasirani je pršut iz Tinjana sa Obiteljsko poljoprivrednog gospodarstva "Pršuti Milohanić", a treću nagradu osvojio je pršut "Pršutane Jelenić" iz Sv. Petra u Šumi.

Tako je odlučio deveteročlani žiri u sastavu: Ivica Kos sa Agronomskog fakulteta Zagreb, Jelena Đugun iz Ministarstva poljoprivrede, Nada Vahčić sa Prehrambeno tehnološkog fakulteta u Zagrebu, Marina Krvavica sa Veleučilišta Knin, Danijel Karoly sa Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Andrija Nakić član udruge Senzornih analitičara istarskog pršuta, Ante Madir iz klastera ‘Hrvatski pršut’, Srđan Vijac iz tvrtke Biotehnikom d.o.o., te predsjednica žirija Blanka Sinčić Pulić predsjednica Udruge senzornih analitičara pršuta i drugih suhomesnatih proizvoda iz Tinjana.

Od drniških pršutara zlatne medalje osvojili su pršutane "Bel Cro" Miljevci, "Vajda" Mirlović Zagora i "Nira" Pakovo Selo.

Nagrade najboljima uručili su: gradonačelnik Drniša Josip Begonja, voditelj Ureda HGK za PPDS Knin Josip Laća i Zvonimir Marin predsjednik Udruge proizvođača drniškog pršuta.

Želite znati više?

Grad Drniš

Udruga proizvođača drniškog pršuta

Međunarodni festival pršuta

Šibensko-kninska županija

Turistička zajednica Grada Drniša

Hrvatska gospodarska komora